matfoross.blogg.no

Saftig Speltbrd & Ny uke




P kvelden 16mai laget jeg deigen til dette herlige og saftige speltbrdet.. Jeg lot deigen kaldheve i kjleskapet over natten, og stekte brdet 17mai morgen.. Herlig nybakt brd til 17mai frokosten eller som ekstra kos til helgefrokoster. Oppskriften flger lenger nede i innlegget.

N er det ny uke og hverdagen er tilbake. Jeg fokuserer p et kosthold hvor jeg begrenser inntak av raffinert hvitt sukker og raffinert hvitt hvetemel. Etter en uke med bde konfirmasjon & 17mai og hvor sukker og hvetemelinntaket har vrt hyt, merker jeg at jeg fler meg oppblst og litt slappere enn vanlig..

Etter 1 1/2r med veldig lite inntak av sukker og hvetemel, merker jeg godt hvilken negativ effekt et hyt sukkerinntak har.. Nesten litt fascinerende oppleve. Kroppen er en maskin, og spiser man mat som gir hye blodsukkertopper og lite nring, s reagerer kroppen deretter. Spiser man derimot mat som holder blodsukkeret stabilt og har mye nring og vitaminer/mineraler, s gir man kroppen riktig "bensin" for kunne fungere bra.

Det kan vre vanskelig endre matvaner,og man m vre motivert for klare holde seg borte fra alle de usunne fristelsene som vi mter hver dag. For min del er det viktig vite at jeg har gitt meg selv lov til spise godteri p lrdager, og det hjelper veldig for unng fristelsene i uken. Lrdagene kjper jeg gjerne littegrann smgodt eller en sjokolade, og det holder for meg for holde motivasjonen oppe i hverdagene. Enkelte lrdager spiser jeg ikke noe godteri, men vil jeg s kan jeg. ha et adskilt forhold til hverdag, helg og hytider er en fin leveregel for meg, og gjr at blodsukkeret i hverdagen er stabilt, humret er bra og vekten er der jeg nsker at den skal vre. I tillegg har jeg mer energi og overskudd p riktig "bensin".

Vil du ha oppskriften p dette gode brdet s kommer den her :

Til 1 brd :

4dl vann
2 gulrtter
25gr fersk gjr
1dl knuste linfr
1ss akasiehonning eller sommerhonning
2ss rapsolje for baking
450gr siktet (kologisk) speltmel
1dl rugmel grovmalt
1ss salt

Slik gjr du :

Ls opp gjren i lunkent vann. Finrasp gulrtter og ha disse i sammen med salt, honning, linfr, olje, rugmel og speltmel. Rr godt sammen.
Dekk bakebollen med plast og sett i kjleskapet over natten.
Ha deigen over p en bakepapirkledd stekeplate. Form deigen til et brd. Er deigen veldig klissete kan du bruke litt speltmel til forme deigen. Etterhev p et lunt sted ca 45min.

Sett ovnen p 250grader.(over og undervarme)
Nr ovnen er varm settes en ildfastform med 4dl vann nederst i komfyren.
Sett stekeplaten med brdet midt i ovnen, sett ned ovnsvarmen til 200grader. Stek i ca 35min.
Ta s brdet ut av ovnen og legg det opp ned p en rist. Stek videre ca 10min.

NB!! Steketid kan variere avhengig av ovn, pass derfor ekstra godt p frste gang du lager brdet, slik at det ikke blir brent.


Ta ut brdet og avkjl p rist.

Brdet er saftig og smakfullt. Brdet kan fryses.

ENJOY :)

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #brd #tips #baking #hverdag #matfoross

Legg til en kommentar


n kommentar

spisogspar

18.05.2015 kl.16:31

Takk for oppskrift!

Skriv en ny kommentar

matfoross

Jeg har alltid vrt glad i lage mat og bake. Etter ha lagt om kosten i november 2013 ( har kuttet ut mesteparten av raffinert sukker og hvitt mel), har jeg prvd mange nye oppskrifter..P bloggen lagrer jeg oppskriftene og forhpentligvis kan jeg inspirere deg til prve noen av disse. Bildene er tatt av meg om ikke annet er opplyst. Det er ikke lov dele/lne mine bilder uten min tillatelse. Hper du vil trives her hos meg :)

Matbloggtoppen ToppBlogg - toppliste for bloggere Norske blogger

Sk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Bloggdesign

Design fra RRH Webdesign

hits