matfoross.blogg.no

Saftig Speltbrd & Ny uke




P kvelden 16mai laget jeg deigen til dette herlige og saftige speltbrdet.. Jeg lot deigen kaldheve i kjleskapet over natten, og stekte brdet 17mai morgen.. Herlig nybakt brd til 17mai frokosten eller som ekstra kos til helgefrokoster. Oppskriften flger lenger nede i innlegget.

N er det ny uke og hverdagen er tilbake. Jeg fokuserer p et kosthold hvor jeg begrenser inntak av raffinert hvitt sukker og raffinert hvitt hvetemel. Etter en uke med bde konfirmasjon & 17mai og hvor sukker og hvetemelinntaket har vrt hyt, merker jeg at jeg fler meg oppblst og litt slappere enn vanlig..

Etter 1 1/2r med veldig lite inntak av sukker og hvetemel, merker jeg godt hvilken negativ effekt et hyt sukkerinntak har.. Nesten litt fascinerende oppleve. Kroppen er en maskin, og spiser man mat som gir hye blodsukkertopper og lite nring, s reagerer kroppen deretter. Spiser man derimot mat som holder blodsukkeret stabilt og har mye nring og vitaminer/mineraler, s gir man kroppen riktig "bensin" for kunne fungere bra.

Det kan vre vanskelig endre matvaner,og man m vre motivert for klare holde seg borte fra alle de usunne fristelsene som vi mter hver dag. For min del er det viktig vite at jeg har gitt meg selv lov til spise godteri p lrdager, og det hjelper veldig for unng fristelsene i uken. Lrdagene kjper jeg gjerne littegrann smgodt eller en sjokolade, og det holder for meg for holde motivasjonen oppe i hverdagene. Enkelte lrdager spiser jeg ikke noe godteri, men vil jeg s kan jeg. ha et adskilt forhold til hverdag, helg og hytider er en fin leveregel for meg, og gjr at blodsukkeret i hverdagen er stabilt, humret er bra og vekten er der jeg nsker at den skal vre. I tillegg har jeg mer energi og overskudd p riktig "bensin".

Vil du ha oppskriften p dette gode brdet s kommer den her :

Til 1 brd :

4dl vann
2 gulrtter
25gr fersk gjr
1dl knuste linfr
1ss akasiehonning eller sommerhonning
2ss rapsolje for baking
450gr siktet (kologisk) speltmel
1dl rugmel grovmalt
1ss salt

Slik gjr du :

Ls opp gjren i lunkent vann. Finrasp gulrtter og ha disse i sammen med salt, honning, linfr, olje, rugmel og speltmel. Rr godt sammen.
Dekk bakebollen med plast og sett i kjleskapet over natten.
Ha deigen over p en bakepapirkledd stekeplate. Form deigen til et brd. Er deigen veldig klissete kan du bruke litt speltmel til forme deigen. Etterhev p et lunt sted ca 45min.

Sett ovnen p 250grader.(over og undervarme)
Nr ovnen er varm settes en ildfastform med 4dl vann nederst i komfyren.
Sett stekeplaten med brdet midt i ovnen, sett ned ovnsvarmen til 200grader. Stek i ca 35min.
Ta s brdet ut av ovnen og legg det opp ned p en rist. Stek videre ca 10min.

NB!! Steketid kan variere avhengig av ovn, pass derfor ekstra godt p frste gang du lager brdet, slik at det ikke blir brent.


Ta ut brdet og avkjl p rist.

Brdet er saftig og smakfullt. Brdet kan fryses.

ENJOY :)

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #brd #tips #baking #hverdag #matfoross

Legg til en kommentar

Lettlagde Havrerundstykker til Pske kanskje?

Disse rundstykkene smaker veldig godt, er fine fryse og passer ypperlig til Pske/helgefrokoster.

Eller i matpakken for den del :)




Denne oppskriften gir ca 26rundstykker :

Du trenger:

1liter lunkent vann

25gram fersk gjr (eller evt. trrgjr)

350gr store glutenfrie havregryn

200gr kologisk speltmel grovmalt (jeg bruker kologisk speltmel kjpt p Meny eller hos Norsk urkorn.no)

400gr kologisk speltmel sammalt fin

4ss rapsolje for baking/steking

1.5dl solsikkefr

1dl gresskarkjerner

2ss knuste linfr (du kan kjpe ferdig knuste linfr p bla. Meny)

2ts salt

1ss honning (blomster eller lynghonning)

(noen gresskarkjerner og litt kologiske sm havregryn til pynt)

Slik gjr du :

Smuldre gjren i en bakebolle og ha over lunkent vann. Rr ut gjren i vannet.

Tilsett alt det andre og bland godt enten i en kjkkenmaskin p minste styrke eller bland for hnd med en sleiv.

La deigen heve under plast og kjkkenhndkle p et lunt sted ca 2timer (gjerne lenger)

Sett stekeovnen p 225grader nr deigen er ferdig hevet

Ta deigen (ls deig) og bruk en stor skje og fordele deigklumper p bakepapirkledd stekeplate.

Ha over litt gresskarkjerner/havregryn om du nsker

NB! Lag ferdig kun en stekeplate om gangen (ca 9stk p hver plate) ellers "flyter" deigen utover og rundstykkene blir veldig flate.

Rundstykkene skal ikke etterhveve, men stekes med en gang i ca 20-25min p midterste rille.

Avkjles p rist

ENJOY :)

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #kos #familie #rundstykker #pske #tips #sunt #matfoross #utensukkeroghvetemel #hverdag #fest #hytid

Legg til en kommentar

Cottage Cheese rundstykker

Av denne oppskriften fikk jeg 14 rundstykker.




Cottage Cheese er p tilbud hos flere matvarekjeder n (Rema og Kiwi) og disse rundstykkene kan godt fryses.

Rundstykkene holder deg mett lenge, da cottage cheese inneholder mye protein som gir god metthetsflelse.



Til 14stk brukte jeg :

2 dl Speltmel grovt

4 dl Dala kologisk landhvete (kjpt hos norsk urkorn.no) Her kan du selvf.bruke vanlig hvetemel om du vil.

2ss havrekli

4ts bakepulver

1ss knuste linfr (kjpes ferdig knuste p bla.Meny)

1ts salt

100gram smr

500 cottage cheese (2 sm beger)

Slik gjr du:

Sett stekeovnen p 225 grader

Ta smret ut av kjleskapet litt p forhnd slik at det blir ganske mykt.

Bland meltyper, havrekli, linfr,salt og bakepulver i en bolle.

Tilsett mykt smr som er oppdelt i sm biter.

Bland godt sammen med melblandingen i en kjkkenmaskin.

Ha cottage cheese over i en bolle og bland denne godt med en stavmixer.

Tilsett cottage cheesen i den andre blandingen og bland sammen til en deig.

Del deigen i passende biter , form til boller, ha over p en stekepapirkledd bakeplate og trykk rundstykkene litt flate.

Stek midt i ovnen i 10-15min ( skal bli litt gyldne)

Avkjl p rist.

Smaker godt bde med stt og salt plegg.

Rundstykkene er fine fryse.

Er du usikker p om du liker cottage cheese rundstykker, anbefaler jeg deg halvere oppskriften frste gang.

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #kos #familie #matfoross #hverdag #rundstykker

Legg til en kommentar

Lavkarbo Cottage Cheese rundstykker

Dette er rundstykker som er et godt og lavkarbo alternativ til vanlige rundstykker med mel.

Oppskriften er enkel og jeg brukte denne varianten som jeg har lagt ut tidligere p cottage cheese brd, men stekevarme og tid er annerledes, derfor legger jeg ut rundstykkeoppskriften her i innlegget ogs.

Nr jeg lager rundstykker s dobler jeg oppskriften for disse er fine fryse :)

Gjentar oppskriften her :

Grunnoppskrift til 8 porsjonsbiter:

125gr Cottage Cheese

3 egg

knapt 1 dl kokosmel eller evt. mandelmel

4ss kruskakli

1ss fiberhusk

3ts bakepulver

2ss smeltet kokosfett (kan droppes)

1klype salt

Sett stekeovnen p 175grader

Bland det trre i en bolle. Mix egg og cottage cheese med stavmixer. Bland sammen med det trre. Ta deigen ut p bakepapirkledd brett og form deigen med fuktige hender til rundstykker

Stekes ca 20min (skal vre lett lysebrune). Steketid kan variere fra ovn til ovn s flg ekstra godt med frste gangen du steker disse.

Rundstykkene er kjempegode med f.eks sukkerfritt syltety og hvitost.

.
#blogg #inspirasjon #hverdag #kosthold #mat #oppskrift #kos #familie #lavkarbo #matfoross #utensukkeroghvetemel

Legg til en kommentar

Brd uten hele fr

Dette er et enkelt og godt grovbrd.





Jeg bruker lite gjr og derfor hever jeg deigen lenger.

Oppskrift p 2 brd :

500gram siktet kologisk fint speltmel
500gram kologisk fullkornsmel
250gram sammalt rugmel
5dl lunkent vann
5dl lunken helmelk
Ca 25gram gjr(1/2pk)
2ts blomsterhonning
1ts himalayasalt

Slik gjr du:

Rr ut gjren i litt av det lunkne vannet. Tilsett resten av vannet, den lunkne melken, honning og salt og bland sammen.
Tilsett alt melet og kjr kjkkenmaskinen p lav styrke i noen f minutter tla alt er blandet.
Fordel deigen i to smurte brdformer.
Dekk formene med plast og kjkkenhndkle og la st i 4timer.
Forvarm ovnen til 220grader og stek brdene p midterste hylle i 20minutter.
Skru s ned stekeovnsvarmen til ca 160grader og stek videre i 40-50min.

Avkjles i p rist i brdformene

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #brd #familie #februar #tips #oppskrift #sunt #utensukkeroghvetemel #matfoross

Legg til en kommentar
matfoross

Jeg har alltid vrt glad i lage mat og bake. Etter ha lagt om kosten i november 2013 ( har kuttet ut mesteparten av raffinert sukker og hvitt mel), har jeg prvd mange nye oppskrifter..P bloggen lagrer jeg oppskriftene og forhpentligvis kan jeg inspirere deg til prve noen av disse. Bildene er tatt av meg om ikke annet er opplyst. Det er ikke lov dele/lne mine bilder uten min tillatelse. Hper du vil trives her hos meg :)

Matbloggtoppen ToppBlogg - toppliste for bloggere Norske blogger

Sk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Bloggdesign

Design fra RRH Webdesign

hits