matfoross.blogg.no

Supersunn og mettende Avokadosalat med fetaost og kikerter

Herlig og mettende salat full av sunnhet :)

Til 2-3 voksne trenger du:

2 avokadoer (modne)

1 eske kikerter

1 stor agurk eller 2 små

Litt koriander (fersk eller tørket)

2 vårløk

1 liten rødløk

1/2 pk fetaost (evt. mer om du ønsker det)

salt/pepper

Juice fra 1/2 til 1 lime

Slik gjør du :

Skyll kikertene godt i kaldt vann i et dørslag

Tørk de litt med et rent kjøkkenhåndkle  og "skvis" av det ytterste laget på kikertene. Dette er enkelt, men tar litt tid. Det er ikke nødvendig, men kikertene smaker bedre når det ytterste laget er av synes jeg.

Legges over i en salatbolle

Vask og skjær agurk i små biter og tilsett i salatbollen (jeg pleier å ta av det ytterste grønne skallet på agurken med en grønnsakshøvel før jeg skjærer den i biter)

Del opp fetaosten i små biter og legg over sammen med kikertene

Del opp avokadoene og legg i salatbollen

Tilsett opphakket vårløk, rødløk og smak til med salt/pepper og limejuice.

Settes kaldt i kjøleskapet ca 15-30min før den skal spises, da blir salaten ekstra god.

Salaten kan spises seperat eller sammen med  f.eks kjøtt/kylling.

 

Velbekomme

 

#hahstag #blogg #inspirasjon #mat #oppskrift #helse #kosthold #mat #hverdag #sol #sommer #ferie #mamma #familie #kos #middag #vegetar #sunt #utensukkeroghvetemel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg til en kommentar

Superenkel og Forfriskende dessert :)

Raskt og forfriskende, dette må du smake om du liker søte og syrlige desserter.Til 4 personer :

bunn:

1 kopp mandler

1/2 kopp dadler ( fjern steinen og kutt i småbiter)

2ss cocosa / kokosolje

1/4 ts salt

Alt legges i en food prosessor e.lign og blandes godt.

Fordeles i muffinsbrett (jeg har muffinsbrett fra Europris)

Trykkes ned som en bunn og settes kaldt. Jeg setter brettet ofte i fryseren en halvtimes tid, da bunnen er lettest å få løs fra brettet når den er frossen.

Legges over på fat og ta kesam lime over sammen med f.eks friske bær og kanskje litt revet mørk sjokolade over.

Serveres gjerne med en herlig kopp kaffe til :)
Tips... om du lager dobbelporsjon kan du la resten av bunnene ligge i fryseren (holder seg et par uker) og ta frem om du får gjester eller har lyst på noe sunt og godt til kaffekosen en dag :)

.
#blogg #inspirasjon #dessert #nam #sunt #familie #mat #oppskrift #helse #kosthold #hverdag #sommer #sol #ferie #utensukkeroghvetemel

 

Legg til en kommentar

VIKTIG INFO for deg som er opptatt av god helse

Hvordan står det til med blodsukkeret ditt?

Til mine venner / bekjente så ligger det litt info nederst i dette innlegget spesielt til dere :)

Kroppen vår trenger både fett, protein og karbohydrater. Om vi klarer å ha karbohydrater,fett og protein i god balanse, så oppnår vi stabilt blodsukker. Stabilt blodsukker er en av  nøklene til god helse, vitalitet og vektkontroll.

Når vi ha stabilt blodsukker så er fordelene mange:

Godt immunforsvar

Bedre humør

Mindre eller ingen søthunger

Optimal hjernefunksjon

Vektkontroll

Hormoner i balanse

Aktivt veksthormon

Bedre konsentrasjon

Høyere prestasjoner fysisk og psykisk

 

Denne informasjonen som jeg legger ut her i dag har jeg funnet på denne flotte nettsiden. Jeg har skrevet utdrag av denne informasjonen om blodsukker og om du vil lese mer så er det bare å klikke deg inn på www.sanabona.no . Der står mer info om bla. proteiner og fett, jeg konsentrerer meg mest om karbohydratene i forhold til min blodsukkerinformasjon i dette innlegget i dag.

Karbohydrater (energi):

Karbohydrater brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som blodsukker. Blodsukker fungerer som energi for hjernen.

NB! Kildene til karbohydrater har endret seg  dramatisk i vår tid.

De opprinnelige karbohydratene er grønnsaker, frukt og bær. Disse karbohydratene gir en langsom og gunstig blodsukkerstigning. Dette er ekstremt viktig for konsentrasjonen, hjernefunksjon, prestasjonsevnen, humør, søvn og et sterkt immunforsvar. Det gir mindre søthunger og "sug" mellom måltidene. Dette er bla. det som blir omtalt som LANGSOMME karbohydrater.

De nye kildene til karbohydrater er brød, baguetter,pasta, kaker, kjeks, frokostblandinger, brus, juice, sukkerpålegg, saft, syltetøy, hvit ris, poteter, søtede meieriprodukter (f.eks frukt/bær yoghurter). Dette er karbohydrater av nyere tid. De inneholder 70-100% ren karbohydrat , noe som gjør dem veldig energitette og derfor stiger blodsukkeret  raskt og høyt. Dette er det som bla. blir omtalt som RASKE karbohydrater.

Hva er det da som skjer om ikke blodsukkeret er stabilt?

Hvis vi spiser for mye karbohydrater i forhold til fett og proteiner i et måltid stiger blodsukkeret. Kroppen reagerer med å pumpe ut insulin for å senke blodsukkeret til et lavere nivå som hjernen kan tåle og fungere på. Blodsukkeret synker igjen, men blir da for lavt.

Slike blodsukkersvingninger er en stor belastning/stress for kroppen.

Effekten av HØYT blodsukker (kalt hyperglykemi) er bla.:

obs.. du spiser deg til høyt blodsukker.

Antioksidantene hindres i å gjøre jobben sin. Blodkar, hud og ledd stivner. Øyelinsene blir uklare.Du kan få nedsatt blodsirkulasjon i føttene. Lungevevet stivner.

Effekten av HØYT insulinnivå er bla:

(insulin pumpes ut i kroppen når blodsukkeret er for høyt)

Blodet og åreveggen blir tykkere og man kan få høyt blodtrykk. Mye fett i blodet (triglyserider). For mye av det dårlige LDL kolestrolet og for lite av det gode HDL kolestrolet. Økt celledeling. Mye frie radikaler. Åreforkalkning. Lite antioksidanter som naturlig skulle ha motvirket de frie radikalene.

Effekter av for LAVT blodsukker på det fysiske:

Hodepine, tretthet, migrene. Svimmelhet, skjelvinger. Kaldsvetting. Søtsug. Stoffskifteproblemer. Økt fettlagring ( overskudd av karbohydrater lagres rundt midjen). Lite overskudd til fysisk aktivitet. Mangelsymptomer (vitaminer/mineraler) - lite næring fra raffinert mat.

Psykiske symptomer av lavt blodsukker :

Hyperaktivitet, uro i kroppen. Konsentrasjonsproblemer. Irritasjon, sinne, gråteanfall/angst.

Konklusjon: Urkosten :

Om vi spiser slik de gjorde i  urkostholdet, da de levde som jegere og sankere, ville det vært enkelt å ha et stabilt blodsukker. Genforskning har vist at menneskekroppen endrer seg utrolig langsomt og vi er genetisk tilpasset til å spise som de gjorde for 100.000 år siden.

De nye matvarene er :

Ku/melkeprodukter (etter 10.000 år før kristus)

Korn og kornprodukter (etter 10.000 år før kristus)

Hvitt sukker (etter 1800)

Poteter (etter 1750)

Sterkt bearbeidet mat (spesielt etter 1800) raffinerte karbohydrater

Sprøytet mat (etter 1930)

Radioaktiv mat (etter 1945)

Kunstige tilsetningsstoffer/Estoffer (etter 1950)

Genmodifisert mat (etter 1990)

Kort fortalt spiser jeg slik som dette nå :

Jeg spiser ikke Urkost i dag,  da jeg inkluderer litt korn og melkeprodukter, men jeg spiser mye likt likevel  :

Færrest mulig raske karbohydrater

Spiser tildels mye fett som eks. avokado, nøtter etc.

Spiser mye langsomme karbohydrater som grønnsaker og bær

I tillegg spiser jeg kjøtt, fisk, litt korn som speltmel, rugmel, havregryn etc (men i begrensede mengder), og endel produkter som (melk, yoghurt, cottagecheese, hvitost, smøreoster, majones etc).

Jeg spiser minst mulig ferdig bearbeidet mat, tilsetningsstoffer, kunstig søtning som aspartam etc, transfett, hvitt sukker og hvetemel.

Det viktigste for meg har vært å finne en balanse som er riktig for meg, hvor jeg gir kroppen den næring som gir helsemessige fordeler.

Jeg er ingen ekspert men har funnet en balanse som fungerer og gjør kroppen min godt.

Om noen av dere (mine venner/bekjente ) som leser denne bloggen kunne tenke seg at jeg lager en liten "klubb" en kveld,  hvor vi kan lage litt mat (tema) og diskutere motivasjon, helse, kosthold, fordeler,ulemper, utfordringer , hvordan motivere og gjennomføre tiltak for et bedre kosthold / bedre helse, mat for barn/ungdommer etc, så er det bare å legge inn en kommentar til meg her på bloggen (jeg skal ikke distribuere kommentaren, den blir kun lest av meg). Skriv gjerne hva du kunne tenke deg å lære mer om/ ha oppskrifter på. Jeg tar da kontakt i ettertid, og så finner vi en dato.

 Jeg kan ikke love noe, men om det er interesse for det, så hadde det vært kjekt å få dette til :)

.
#blogg #helse #informasjon #mat #oppskrift #tips #mamma #kosthold #søndag #ferie #sol #sommer #familie #blodsukker #utensukkeroghveteme #sunt

blidet er lånt fra gl.kost.dk.

 

Legg til en kommentar

Frokostforslag-raskt og sunt måltidJeg har alltid spist frokost, men aldri tenkt over hva jeg spiste eller hvordan det jeg spiste påvirket kroppen. Frokosten måtte kunne lages raskt og besto gjerne av kneipbrød/grovbrødskiver med hvitost og syltetøy, frokostblanding med melk og sukker/syltetøy, eller en melonyoghurt eller god morgen yoghurt... Altså en frokost fullspekket med raffinert hvitt sukker og hvetemel, som gjorde blodsukkeret mitt ustabilt og jeg var sulten igjen etter kort tid.

Etter at jeg la om mitt kosthold og  frokosten nesten aldri inneholder  hverken sukker eller hvetemel er frokosten blitt et måltid jeg nyter, som holder blodsukkeret mitt stabilt, og frokosten inneholder langsomme karbohydrater, fett og protein som holder meg mett og god lenge. Og det aller beste er at jeg ikke lenger får kraftig blodsukkerfall og er sulten på nytt etter en time uten mat, men holder meg stabilt mett helt frem til neste måltid. Og det nest beste er at nesten alle frokostene er minst like raske å lage som tidligere frokoster.

På bloggen min lagrer jeg de forskjellige frokostvalg jeg liker og prøver, og jeg utvider stadig med nye smakfulle frokoster i bloggen. Så om du trenger sunne og mettende frokosttips så er det bare å gå i arkivet under "frokost" .

Vet du forresten hvorfor det er så viktig å ha et stabilt blodsukker? Kunne du tenke deg slik info? Jeg legger ut informasjon om dette i neste uke (uke 30). Håper du titter innom igjen da :)
Dagens to frokosttips kommer her :

Alt.1 :

Grovt brød (lavkarbo,spelt, solsikke, steinalderbrød etc). Velg et grovt brød helst uten hvetemel. Legg på litt peanøttsmør. Anbefaler peanøttsmøret på bildet, som ikke innholder kunstige tilsetninger eller sukker. Dette finnes på de fleste dagligvarebutikker. Oljen ligger seg på toppen av glasset og må røres inn i peanøttsmøret før man bruker dette. Oppbevares i kjøleskap etter åpning..

Skjær opp banan og legg oppå peanøttsmøret.  Gjort på 1-2-3 og smaker nydelig.

Alt.2:

2ss tyrkisk yoghurt

2ss skyr (her velger du den varianten du liker best)

2ss cottage cheese

friske bær

Blandes godt.  ENJOY#frokost #blogg #inspirasjon

.
#blogg #helse #mat #oppskrift #sunt #utensukkeroghvetemel #nam #tips #frokosttips #kosthold #sol #sommer #ferie #søndag

 

Legg til en kommentar

Stekt rosenkål

I går laget jeg stekt rosenkål som jeg hadde til laksemiddagen. Det var virkelig en suksess og derfor deler jeg dette enkle rosenkåltipset med dere.

Rosenkål er en super kilde til helsebringende plantestoffer, fytokjemikalier og antioksidanter. Rosenkål er rik på vitamin C og en kilde til vitamin K, kostfiber og folat.
Til 2 personer trenger du :

ca 300gr frosne eller ferske rosenkål (jeg brukte frosne)

2 hvitløksfedd

smør til steking

litt revet hvitost

 

Slik gjør du :

Kok opp vann i en kasserolle og ha i rosenkålen. Gi den et kort oppkok. Hell av vannet og skyll med litt kaldt vann.

Ha litt smør i en stekepanne og ha denne på middels varme.

Skjær av den harde "stilken" på rosenkålen. Del rosenkålen i 2 og legg disse i stekepannen.

Rens hvitløsfedd og bruk hvitløkspresse. Ha hvitløken i stekepannen sammen med rosenkålen.

Stekes noen minutter på middels varme, rør innimellom og la rosenkålene få litt brun farge.

Skru litt ned på varmen og legg over litt revet ost. Når osten er litt smeltet så er det ferdig.

Velbekomme

.
#blogg #mat #inspirasjon #helse #kosthold #hverdag #sunt #utensukkeroghvetemel #middag #mamma #ferie #sol #sommer #

Legg til en kommentar
matfoross

Jeg har alltid vært glad i å lage mat og å bake. Etter å ha lagt om kosten i november 2013 ( har kuttet ut mesteparten av raffinert sukker og hvitt mel), har jeg prøvd mange nye oppskrifter..På bloggen lagrer jeg oppskriftene og forhåpentligvis kan jeg inspirere deg til å prøve noen av disse. Bildene er tatt av meg om ikke annet er opplyst. Det er ikke lov å dele/låne mine bilder uten min tillatelse. Håper du vil trives her hos meg :)

Matbloggtoppen ToppBlogg - toppliste for bloggere Norske blogger

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Bloggdesign

Design fra RRH Webdesign

hits