matfoross.blogg.no

Regnbueomelett

Denne varianten pleier jeg å lage uten kjøtt, men den smaker også veldig godt med sprøstekt bacon eller stekt kjøttpølse i.





Til 4 personer trenger du :

8 egg

8ss helmelk

1stk Blomkålhode
3 Gulerøtter
1/2 Brokkoli

1 Rød paprika
1 Gul løk

1 Rødløk

1 boks mais uten tilsatt sukker


Revet ost ( Norwegia og Cheddar)
Rapsolje til steking

Salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær blomkål og brokkoli i små buketter og stek disse i litt rapsolje i en stekepanne eller wokpanne.

Stekes noen minutter før du tilsetter rød og gul løk skjært i båter samt paprika i biter.

Stekes til de er blitt litt møre

Skrell gulerøttene og rasp dem på et rivjern.

Tilsett i pannen sammen med grønnsakene på slutten av steketiden, og stekes et par minutter.

I en bolle haes egg, melk og salt/pepper. Vispes godt.

Tilsett alle grønnsakene i bollen og vend inn i eggeblandingen.

Varm opp en stekepanne med litt rapsolje.

Hell i omelttblandingen.

Strø over masse deilig revet oss (gjerne en blanding av f.eks norwegia og cheddar)

Strø maiskorn på toppen.

Stekes på svak/middelsvarme til omeletten har stivnet. Bruk gjerne lokk

Serveres med eller uten brød.

ENJOY :)

 

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #hverdag #høst #omelett #middag #middagstips #grønnsaksrett #sunt #familie #mat #kos #utensukkeroghvetemel #matfoross

Legg til en kommentar

Karbohydrater- info og tips

TEMA : KROPPENS NÆRINGSSTOFFER




Næringsstoffer er stoffer som vi trenger jevnlig for å bygge opp og vedlikeholde kroppen. Næringsstoffer deles opp i to hovedgrupper; de som gir kroppen energi og de som ikke gir kroppen energi.

Næringsstoffer som ikke gir kroppen energi er : VITAMINER, MINERALER OG SPORSTOFFER

Næringsstoffer som gir energi er : KARBOHYDRATER, FETT OG PROTEINER

DAGENS TEMA : KARBOHYDRATER

Kroppen vår trenger både proteiner, karbohydrater og fett. Klarer vi å balansere bra disse tre så vil vi få et stabilt blodsukker. Stabilt blodsukker er en av nøklene til god helse. Jeg vil skrive flere artikler om dette temaet i den nærmeste tiden, så for interesserte er det bare å følge med fremover.

Det er mye man kan skrive om karbohydrater. Jeg vil prøve å skrive lettforståelig,  og i forhold til det som har gjort at vi endret kosthold i denne familien for snart et år siden.

Karbohydrater er den viktigste energikilden til størstedelen av jordens befolkning.

Karbohydrater brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som blodsukker. Blodsukker fungerer som energi for hjernen.

Da vi endret vårt kosthold så kuttet vi mesteparten av sukker/hvetemel, samt nesten alle karbohydrater en periode, og brukte fett som energikilde.(såkalt lavkarbo kosthold). Etter som tiden har gått har vi funnet vår "modell". Så nå spiser vi mer karbohydrater enn tidligere, men da i hovedsak langsomme karbohydrater, og vi har fremdeles kuttet ut nesten alt av raffinert hvitt sukker, hvetemel, pasta, hvit ris, poteter og andre raske karbohydrater. Og vi har kuttet helt ut lettprodukter. Dette vil jeg skrive mer om I det innlegget som kommer om noen dager som omhandler fett.

Naturlige karbohydrater (langsomme karbohydrater) kommer fra rene råvarer og finnes i grønnsaker, røtter, bær og korn, og gir kroppen viktig næring og fiber for et stabilt blodsukker. Denne typen karbohydrater inneholder bare 5-10% karbohydrat, resten er vann, vitaminer og mineraler. Disse karbohyratkildene gir derfor er langsom og gunstig blodsukkerstigning. Fiberrikke matvarer som frukt, grønnsaker og grove kornprodukter reduserer risikoen for hjerte-karsykdom og diabetes 2. Så slike karbohydrater er nyttige og ernæringsmessig viktige for kroppen.

Næringsfattige og raffinerte karbohydrater (raske karbohydrater) bidrar til økt sykdomsfare. Dette er f.eks hvitt raffinert sukker, hvetemel, hvit ris, kaker, kjeks, pasta, søte meieriprodukter, poteter, frokostblandinger, syltetøy etc. Denne typen karbohydrater inneholder 70-100%rent karbohydrat, noe som gjør dem veldig energitette og får blodsukkeret til å stige raskt og høyt. Som igjen fører til ustabilt og svingende blodsukker og økt sykdomsfare. Slike blodsukkersvigninger er en stor belastning for kroppen.

Tips for å holde blodsukkeret stabilt:

(denne informasjonen er hentet fra lege Berit Nordstrands hjemmeside(se link lenger nede, samt fra ukebladet Hjemmet)

Spis færre raske karbohydrater:

Det er ganske enkelt. Spis mindre pasta, ris, poteter, hvetemel, godteri, raffinert sukker, syltetøy med sukker, yoghurter med sukker, sjokolade, kjeks etc. Bytt ut f.eks hvit ris med byggryn, linser og bønner. Bytt ut hvitt sukker med små mengder honning eller lønnesirup. Reduser inntaket av raske karbohydrater, og erstatt med andre mer næringsrike varer.

Unngå ensomme karbohydrater:

Hvis et måltid utelukkende består av raske karbohydrater, går de uhindret gjennom fordøyelsessystemet, og blodsukkeret stiger raskt og høyt. Det "stresser" kroppen. Man bør alltid innta proteiner og fett sammen med karbohydrater.

Reguler mellommåltidene:

Kombiner karbohydratene med andre næringsstoffer også når det gjelder mellommåltidene. Reduser f.eks mengden frukt og gjør plass til litt mandler, eller reduser inntaket av brød og spis heller mer pålegg. Da holder blodsukkeret seg langt mer stabilt.

Hvorfor ikke bare starte i dag med en liten endring? Ingen ulemper bare fordeler, både for helsen og blodsukkeret.

Fordelene med et stabilt blodsukker er mange :

- optimal hjernefunksjon

- Bedre humør

- Mindre søtsug

- Vektkontroll

- Bedret immunforsvar

- Hormoner i balanse

- God konsentrasjon

- Høyere prestasjoner både psykisk og fysisk

 

Slik vi spiser nå så følger vi mest rådene fra lege Berit Nordstrand sine bøker og sin nettside.

 

kilder : sanabona.no og helsedirektoratet.no og matavisen

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #karbohydrater #hverdag #sunnhet #blodsukker #familie #mamma #høst #oktober #informasjon
Legg til en kommentar

Frokostblanding uten sukker og tilsetningsstoffer

Laget raskt og smaker himmelsk. Til bruk på yoghurt, sammen med melk, på havregrøten, på pannekaker etc...





Hva med å gi litt som gave til venner og familie?

For å lage dette trenger du :

5 dl div. Usaltede nøtter f.eks cashew, hasselnøtter, makadamianøtter
2 dl pekannøtter

1 ts kanel

2 ss kokosolje/cocosa

6ss akasiehonning

2.5 dl kokosmasse

2.5 finhakkede mandler

2dl gresskarkjerner

1 1/2 dl rosiner




Slik gjør du :

Sett stekeovnen på 150grader

Smelt kokosolje og honning på svak varme

Finhakk mandler,pekannøtter samt de andre nøttene  (gjerne i en chopper/food prosessor)

Hell dette i en bolle. Tilsett gresskarkjerner, kokosmasse og kanel.

Tilsett honning og kokosolje og bland godt

Strykes jevnt utover en bakeplate dekket med bakepapir.

Stekes i ca 15 min (pass på så det ikke blir brent)

Taes ut og avkjøles

Tilsett rosiner og bland godt.

Haes over i tette bokser/ glass når det er helt avkjølt

Oppbevar gjerne i kjøleskap.

 

Frokostblanding helt uten hvitt raffinert sukker og tilsetningsstoffer.

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #frokostblanding #kos #utensukkeroghvetemel #matfoross #frokost #kveldskos #høst #oktober #mamma #familie

Legg til en kommentar

EnergiSnacks

Dette er sunn og søt energisnacks som du kan oppbevare i fryseren og ta frem når du får lyst på noe søtt. Ta gjerne med en i matpakken også :)..




 

Du trenger:

5dl hakkede ferske dadler (kjøp dadler i løsvekt, de fleste dagligvarer har dette)

2 ss peanøttsmør med salt (jeg bruker green choice chrunchy peanutbutter som finnes i dagligvarebutikken)

2 dl cashewnøtter uten salt

5 toppede ss med kokosmasse

2 ss råkakao (kjøpes på helsekostbutikk)

 

Til info: Siden ferske dadler er ganske kostbart kan det være lurt å lage 1/2 porsjon første gang, sånn at du vet at du liker dem før du lager større porsjon :)

 

Slik gjør du :

Ta ut steinen i dadlene og hakk disse i småbiter

Ta alle ingrediensene i en bolle og bland godt.

Del opp mengden og ta litt og litt i en food prosessor/chopper og bland godt.

Når du har fått en fin konsistens (en fast masse), så tar du og trykker massen ut i en liten form dekket med bakepapir (f.eks en liten kakeform, brødform etc)

Skjær ruter i deigen i den størrelsen du ønsker. (Jeg lager dem som små karameller)

Sett formen kaldt, gjerne i fryseren.

Når de er stivnet kan du dele dem, pakke dem i mellomleggspapir og legge dem tilbake i fryseren i en plastboks.

Så er det bare å ta opp en og en når du får lyst på noe søtt, eller la et par bli med i matpakken om morgenen.

Tiner på et par minutter.

ENJOY :)

 

Liker dere bloggen min og oppskriftene setter jeg stor pris på om dere vil følge meg på facebook (matfoross) , instagram (matfoross) eller bloglovin. Link til disse sidene ligger oppe på bloggen min :)

 

Denne oppskriften fant jeg på cookeatpaleo.com

 

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #kos #mamma #familie #høst #oktober #matpakketips #kaffekos #utensukkeroghvetemel #matfoross

Legg til en kommentar

Middagsforslag uke 44

Ny uke og her er kommende ukes middagsforslag.

 

MANDAG: Laksewok




 

TIRSDAG: Avokadosalat




 

ONSDAG: Fiskepinner




 

TORSDAG: Kyllingsuppe (lag dobbelporsjon og ha fix ferdig middag til fredag)




 

FREDAG: Kyllingsuppe




 

LØRDAG: Tacosalat




 

SØNDAG: Fårikål

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #middagsforslag #mamma #familie #middagstips #utensukkeroghvetemel #matfoross #middag #høst #oktober

Legg til en kommentar
matfoross

Jeg har alltid vært glad i å lage mat og å bake. Etter å ha lagt om kosten i november 2013 ( har kuttet ut mesteparten av raffinert sukker og hvitt mel), har jeg prøvd mange nye oppskrifter..På bloggen lagrer jeg oppskriftene og forhåpentligvis kan jeg inspirere deg til å prøve noen av disse. Bildene er tatt av meg om ikke annet er opplyst. Det er ikke lov å dele/låne mine bilder uten min tillatelse. Håper du vil trives her hos meg :)

Matbloggtoppen ToppBlogg - toppliste for bloggere Norske blogger

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Bloggdesign

Design fra RRH Webdesign

hits