matfoross.blogg.no

Mandagstipset 13april

3 Tips for å regulere blodsukkeret:
1. Spis færre raske karbohydrater. Dvs. spis mindre poteter, ris, pasta, godteri, gryn, kaker, sjokolade og andre karbohydratrike matvarer.

2. Unngå ensomme karbohydrater. Hvis et måltid består utelukkende av karbohydrater, går de uhindret gjennom fordøyelsessystemet og havner i blodet på rekordtid. Dette stresser kroppen og du får skyhøye blodsukkerstigninger. Dette kan du unngå/redusere ved å innta proteiner og fett sammen med karbohydratene.

3. Reguler mellommåltidene. Kombiner karbohydrater med andre næringsstoffer også når det gjelder mellommåltider. Reduser f.eks mengden frukt og spis heller en neve mandler, eller spis halvparten så mye brød og heller mer næringsrikt pålegg. Dette sørger for at blodsukkeret holder seg mer stabilt.

 

Faktainformasjon:

Næringsfattige og raffinerte karbohydrater (raske karbohydrater) bidrar til økt sykdomsfare. Dette er f.eks hvitt raffinert sukker, hvetemel, hvit ris, kaker, kjeks, pasta, søte meieriprodukter, poteter, frokostblandinger, syltetøy, godteri,sjokolade etc.

Denne typen karbohydrater inneholder 70-100%rent karbohydrat, noe som gjør dem veldig energitette og får blodsukkeret til å stige raskt og høyt. Som igjen fører til ustabilt og svingende blodsukker og økt sykdomsfare. Slike blodsukkersvigninger er en stor belastning for kroppen.

 

bildet er lånt fra google

 

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #kos #familie #hverdag #mandagstips #matfoross

Legg til en kommentar

Mandagstipset 30mars

 
 

Mitt mandagstips denne uken er å holde kroppen i gang med å gå en tur  på minimum 30minutter så ofte som mulig (dette rådet er selvfølgelig kun for de som har helse til å gjøre dette)

Det å gå en daglig tur koster minimalt og kan utføres når som helst og hvor som helst.

Og resultatet :

Du får mer energi, blir mer fornøyd med deg selv, blir gladere og får en følelse av velvære.  I tillegg gjør en tur hver dag underverker for den fysiske helsen.

Tips til å komme i gang:

- Sett av tid. Faste dager og faste tider gjør treningen lettere å gjennomføre. Informer på forhånd f.eks ektefelle, venner el.lignende slik at omgivelsene respekterer tiden du har satt av.

- Sett deg mål. Målene bør være oppnåelige og realistiske. Begynn i det små, f.eks 1-2 ganger pr.uke, og øk etterhvert som formen blir bedre.

- Tren sammen med noen. Dette gjør det vanskeligere å avlyse, og det er en fin måte å ha sosialt samvær på.

- Kjøp deg en skritteller. 10.000 skritt pr.dag anbefales for å få helsegevinst. La skrittelleren motivere deg til økt aktivitet, og om du ikke klarer 10.000 skritt pr.dag så er all aktivitet bedre enn ingen aktivitet.

- Se på denne treningsturen som en aktivitet du prioriterer for deg selv. Alt for ofte setter vi kvinner oss selv bakerst i rekken, og bla. barn, jobb og huslige sysler kommer først. Ikke se på disse treningsturene som et ork, men heller som en bevisst ting du gjør for deg selv og ditt eget velvære. Etter endt økt, klapp deg selv på skulderen, og si til deg selv : I`m doing this for me :). Det er ikke egoistisk, men en viktig investering i deg selv og din helse.

 

Lykke til :)

kilde : hjemmet13/13. Bildet er lånt fra google

 

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #trening #kos #familie #motivasjon #oppskrift #matfoross #hverdag

 

Legg til en kommentar

Rosa Påske & Hvordan motstå fristelser....

 

Vil du lage fargerike påskeegg? Ha konditorfarge i kokevannet, og vips så har du flotte fargerike egg. Eggene kan fint skylles i kaldt vann, fargen forsvinner ikke :)
Det nærmer seg påske og det er en høytid hvor innhold av god mat, mye godteri og påskemarsipan er tilstede hos de fleste..

Jeg er opptatt av balanse mellom helg og hverdag og det fungerer fint for meg. Dvs at jeg begrenser inntaket av sukker, hvetemel og raske karbohydrater i hverdagen, men i helgene, bursdagsbesøk, helligdager osv spiser jeg det jeg har lyst på av både godteri og annet....

Likevel er det slik at etter 1 1/2 år med et slikt kosthold, så er jeg blitt så bevisst på hva raske karbohydrater og raffinert hvitt sukker gjør med kroppen at jeg ofte velger sunnere løsninger også i helger, besøk og høytider...

Jeg er ingen fanatiker, men jeg elsker mitt nye kosthold, og kommer ALDRI til å gå tilbake til et kosthold fullt av raske karbohydrater og raffinert sukker. (se faktainfo om dette lenger nede i innlegget)

Men og det er et stort men oppi dette, fristelsene (og ikke minst tilbudene) står i kø over alt hvor jeg snur meg;

Billige stooore plater med sjokolade, løsvektsnop til kr 4.90 for hektoen, boller ta to for kr 10,-, marsipanegg, kaker, sjokoladekjeks, is, desserter, iskaker, osv....listen er laaaaaang og fristelsene er mange... Rema 1000 skriver bla. i sin reklame at det er det "lov å kose seg" og derfor har de tilbud på 2 skoleboller til kun kr10,-......

Hadde det vært slik at denne usunne kosen var forbeholdt en dag i uken ,så ville ikke denne kosen vært eller blitt et problem.. Men nå er det slik at denne type mat/godis er tilgjengelig 24/7 og fristelsene kan være vanskelig å motstå.. Jeg må stadig "jobbe" med meg selv for å ikke falle for fristelsen selv, det er jo veldig godt med kaker og snop fullt av sukker, men jeg har laget meg noen strategier som fungerer, og derfor så klarer jeg å motstå dette i hverdagen...

Forslag til strategier for kostholdsendring :

1. Finn din motivasjon for endring (slanking, sunnere kosthold, stabilt blodsukker, bedre helse)

2. Lag deg en liste med alternativer som du fint kan spise når fristelsene er store, f.eks mørk sjokolade, frukt, yoghurt med granola, bær og honning, grønnsaker med dip, bak noen sunne muffins, lag sunn sjokolade, sukkerfri gele etc som du har i frys/kjøleskap når "suget" melder seg.

3 Ha noen alternativer i bilen/vesken f.eks en liten eske med usaltede nøtter/rosiner, en sukkerfri sjokolade etc.

4.Ha en fast godteridag/utskeielsesdag i uken (Velkommen tilbake til barndommen og godteri kun på lørdagen)... Dette godteriet kan du kose deg med med god samvittighet, og da smaker det faktisk ennå bedre enn når det er tilgjengelig hver eneste dag.. Og med en dag i uken hvor det er lov å skeie ut, så blir du mer bevisst for hver uke som går, og mer og mer stolt over at du klarer dette... Og etterhvert så merkes det gjerne både på klær, humør, lommebok og mindre "søtsug"-

5. Når du har klart å motstå en fristelse, klapp deg selv på skulderen og vær stolt av at du har klart å velge rett for at du skal nå målet ditt (se punkt 1) Ikke se på endringen som noe du MÅ holde deg borte fra, da er det vanskeligere å klare dette. Se på det som en investering i egen helse og gled deg over at du velger bedre alternativ for deg selv.

6. Når du er blitt trygg på din egen viljestyrke, kan du også ta en bolle/et kakestykke eller lignende en sjelden gang om det skjer noe spesielt på en tirsdag e.lign, for du har kontroll og vet at det er unntak og ikke regelen lenger.

7. Når du har endret vanene dine så kanskje du kan bidra til å inspirere andre til å prøve det samme?

Faktainformasjon:

Næringsfattige og raffinerte karbohydrater (raske karbohydrater) bidrar til økt sykdomsfare. Dette er f.eks hvitt raffinert sukker, hvetemel, hvit ris, kaker, kjeks, pasta, søte meieriprodukter, poteter, frokostblandinger, syltetøy, godteri,sjokolade etc.

Denne typen karbohydrater inneholder 70-100%rent karbohydrat, noe som gjør dem veldig energitette og får blodsukkeret til å stige raskt og høyt. Som igjen fører til ustabilt og svingende blodsukker og økt sykdomsfare. Slike blodsukkersvigninger er en stor belastning for kroppen.

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #kos #familie #matfoross #utensukkeroghvetemel #påske #hverdag #trening

Legg til en kommentar

Mandagstipset 23mars

Viktig informasjon om karbohydrater :
 

Denne informasjonen har jeg postet en gang før, men jeg synes den er viktig og informativ, så derfor blir dette mandagstipset i dag.

 

Næringsstoffer er stoffer som vi trenger jevnlig for å bygge opp og vedlikeholde kroppen. Næringsstoffer deles opp i to hovedgrupper; de som gir kroppen energi og de som ikke gir kroppen energi.

Næringsstoffer som ikke gir kroppen energi er : VITAMINER, MINERALER OG SPORSTOFFER

Næringsstoffer som gir energi er : KARBOHYDRATER, FETT OG PROTEINER

DAGENS TEMA : KARBOHYDRATER

Kroppen vår trenger både proteiner, karbohydrater og fett. Klarer vi å balansere bra disse tre så vil vi få et stabilt blodsukker. Stabilt blodsukker er en av nøklene til god helse. Jeg vil skrive flere artikler om dette temaet i den nærmeste tiden, så for interesserte er det bare å følge med fremover.

Det er mye man kan skrive om karbohydrater. Jeg vil prøve å skrive lettforståelig,  og i forhold til det som har gjort at vi endret kosthold i denne familien for snart et år siden.

Karbohydrater er den viktigste energikilden til størstedelen av jordens befolkning.

Karbohydrater brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som blodsukker. Blodsukker fungerer som energi for hjernen.

Da vi endret vårt kosthold så kuttet vi mesteparten av sukker/hvetemel, samt nesten alle karbohydrater en periode, og brukte fett som energikilde.(såkalt lavkarbo kosthold). Etter som tiden har gått har vi funnet vår "modell". Så nå spiser vi mer karbohydrater enn tidligere, men da i hovedsak langsomme karbohydrater, og vi har fremdeles kuttet ut nesten alt av raffinert hvitt sukker, hvetemel, pasta, hvit ris, poteter og andre raske karbohydrater. Og vi har kuttet helt ut lettprodukter. Dette vil jeg skrive mer om I det innlegget som kommer om noen dager som omhandler fett.

Naturlige karbohydrater (langsomme karbohydrater) kommer fra rene råvarer og finnes i grønnsaker, røtter, bær og korn, og gir kroppen viktig næring og fiber for et stabilt blodsukker. Denne typen karbohydrater inneholder bare 5-10% karbohydrat, resten er vann, vitaminer og mineraler. Disse karbohyratkildene gir derfor er langsom og gunstig blodsukkerstigning. Fiberrikke matvarer som frukt, grønnsaker og grove kornprodukter reduserer risikoen for hjerte-karsykdom og diabetes 2. Så slike karbohydrater er nyttige og ernæringsmessig viktige for kroppen.

Næringsfattige og raffinerte karbohydrater (raske karbohydrater) bidrar til økt sykdomsfare. Dette er f.eks hvitt raffinert sukker, hvetemel, hvit ris, kaker, kjeks, pasta, søte meieriprodukter, poteter, frokostblandinger, syltetøy etc. Denne typen karbohydrater inneholder 70-100%rent karbohydrat, noe som gjør dem veldig energitette og får blodsukkeret til å stige raskt og høyt. Som igjen fører til ustabilt og svingende blodsukker og økt sykdomsfare. Slike blodsukkersvigninger er en stor belastning for kroppen.

Tips for å holde blodsukkeret stabilt:

(denne informasjonen er hentet fra lege Berit Nordstrands hjemmeside(se link lenger nede, samt fra ukebladet Hjemmet)

Spis færre raske karbohydrater: Det er ganske enkelt.

Spis mindre pasta, ris, poteter, hvetemel, godteri, raffinert sukker, syltetøy med sukker, yoghurter med sukker, sjokolade, kjeks etc.

Bytt ut f.eks hvit ris med byggryn, linser og bønner.

Bytt ut hvitt sukker med små mengder honning eller lønnesirup.

Reduser inntaket av raske karbohydrater, og erstatt med andre mer næringsrike varer.

Unngå ensomme karbohydrater: Hvis et måltid utelukkende består av raske karbohydrater, går de uhindret gjennom fordøyelsessystemet, og blodsukkeret stiger raskt og høyt. Det "stresser" kroppen. Man bør alltid innta proteiner og fett sammen med karbohydrater.

Reguler mellommåltidene: Kombiner karbohydratene med andre næringsstoffer også når det gjelder mellommåltidene.

Reduser f.eks mengden frukt og gjør plass til litt mandler, eller reduser inntaket av brød og spis heller mer pålegg. Da holder blodsukkeret seg langt mer stabilt.

Hvorfor ikke bare starte i dag med en liten endring?

Ingen ulemper bare fordeler, både for helsen og blodsukkeret.

Fordelene med et stabilt blodsukker er mange

-optimal hjernefunksjon

- Bedre humør

- Mindre søtsug

- Vektkontroll

- Bedret immunforsvar

- Hormoner i balanse

- God konsentrasjon

- Høyere prestasjoner både psykisk og fysisk

 

Slik vi spiser nå så følger vi mest rådene fra lege Berit Nordstrand sine bøker og sin nettside.

 

kilder : sanabona.no og helsedirektoratet.no og matavisen

 

.
#blogg #inspirasjon #helse #kosthold #mat #oppskrift #kos #familie #karbohydrater #næringsstoffer #matfoross #hverdag

Legg til en kommentar

Mandagstipset 16 mars

Små grep for en sunnere hverdag.
Jeg leste i avisen forrige dagen at mange var blitt lei av trening og sunnhetshysteriet som vi blir bombadert med gjennom bla. blogger og blader.

Jeg kan være enig med at det i enkelte tilfeller kan bli litt mye, men de aller fleste innlegg og blader jeg har lest handler om å bevisstgjøre og tipse om bedre valg for egen helse... Og jeg kan ikke se at det er noe galt med det. Man står jo fritt til å velge selv.

Jeg blir iallefall inspirert av informative innlegg som gjør at jeg blir mer bevisst på hvorfor noen matvarer er bedre valg for meg og min familie.

Jeg tror mye handler om balanse, for oss her har vi funnet en fin balanse mellom smarte valg i hverdagen og innimellom litt "dårligere" valg i helgene.

Vi er definitivt ingen fanatikere, men jo mer jeg skjønner sammenhengen mellom mat, kosthold, helse, sykdom, jo lettere er det å velge sunnere alternativer.

 

Denne uken er det 10 generelle tips for en sunnere hverdag:

1 Spis dobbelt så mye grønnsaker som du pleier

2 Forsyn deg godt av salater

3 Bruk gjerne frosne grønnsaker, det er ofte mye rimeligere enn ferske.

4 Lag grønnsaksfat til kveldskos, fargerike fristende grønnsaker som gulerøtter, gul og rød paprika, agurk etc. Ha gjerne en god dip til.

5 Bruk friske eller evt. tinte frosne bær på frokostblandingen eller yoghurten.

6. Styr unna yoghurter fulle av sukker og lag heller din egen av tyrkisk eller gresk yoghurt, litt mandler eller valnøtter, frukt/bær, frokostblanding og litt honning

7, Spis noen usaltede nøtter hver dag, f.eks valnøtter, mandler, paranøtter el.lign

8. Ha noen kveldskos alternativer tilgjengelig slik at det blir enklere å velge smartere når man blir "fysen" på noe snadder. F.eks denne, denne eller denne

9. Lær deg å like avokado. Avokado er proppfull av næring, sunt fett (flerumettete fettsyrer), regulerer kolestrolnivået i kroppen og den hemmer visse bakterier i tarmen.

10. Bytt ut enkelte varer til økologiske varianter, se hvorfor her

 

Ønsker dere en strålende mandag :)

 

.
#blogg #inspirasjon #mandagstipset #matfoross #hverdag #mat #oppskrift #kos #familie #hverdag #kosthold

Legg til en kommentar
matfoross

Jeg har alltid vært glad i å lage mat og å bake. Etter å ha lagt om kosten i november 2013 ( har kuttet ut mesteparten av raffinert sukker og hvitt mel), har jeg prøvd mange nye oppskrifter..På bloggen lagrer jeg oppskriftene og forhåpentligvis kan jeg inspirere deg til å prøve noen av disse. Bildene er tatt av meg om ikke annet er opplyst. Det er ikke lov å dele/låne mine bilder uten min tillatelse. Håper du vil trives her hos meg :)

Matbloggtoppen ToppBlogg - toppliste for bloggere Norske blogger

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Bloggdesign

Design fra RRH Webdesign

hits